Järnvägen återuppbyggd

Etapp I

Byggnationen klar 1 december 2011.
Byggnationen av spår samt rälsinläggning i den nyrenoverade strömbron har skett med 66 % av kostnaden finansierad av Länsstyrelsens medel för landsbygdsutveckling. Vi har också fått vagnar för passagerartrafik inom detta projekt. Göta Kanalbolag AB har bidragit med 16.000:- för grävning och fyllnadsmateriel.
Västarvet har bekostat protypvagnen för passagerare. Intresseföreningen har bidragit med 15.000:- år förutom de enskilda sponsorer som köpt 1 meter spår för 500:- . Totalt har denna privata sponsring inbringat mer än 75.000:- för de fyra år som arbetet pågått. Totalkostnaden för den del som hittills byggts kommer att bli ca 450.000.-. Vi återkommer med en summering av kostnaderna i början på 2012.

Här pågår byggandet av de sista två passagerarvagnarna.

Under februari-mars 2011 hade ett gäng glada pensionärer med bistånd av varvets och brukets personal arbetat med att bygga en första persontransportvagn för bruksjärnvägen. Avsikten var att denna vagn ska trafikeras på bruksjärnvägen efter 14 maj 2011. Under hösten 2011 byggdes sedan ytterligare två vagnar.

Bruksjärnvägen trafikerades under början av förra seklet av handdrivna godsvagnar. Reinhardt Grosch har ritat de vagnar, som vi nu bygger – ett utseende som kunde varit aktuell för 100 år sedan.

Läget 17 mars 2011

Jan och Nisse provar in panel 17 mars 2011

Första delen av panelen på plats 17 mars 2011.

Lägesbilder från 23 mars:

Arbetslaget 23 mars – rast från motorrenovering, paneluppsättning, målning av panel

Ett vackert ekgolv har kommit på plats 24 mars. Ingemar skruvar fast de sista infästningarna. Morgondagens arbete ska bli eksitsar till de fyra sittbänkarna.

Nöjda byggare sedan sittmöjlighet i vagnen blivit klar! Nu nästan färdigt!

Ett vackert ekgolv är lagt!  31 mars.

Nästan färdig vagn. De lackade plankorna skall läggas som sittbänkar-plats för 12 personer.

Första vagnen klar.

Klockan 10.00 den 13 april samlades alla vagnsbyggare till tårtkalas för att fira att den första passagerarvagnen blivit klar. Bruket bjöd på kaffe med speciell vagnstårta och arbetsledare Nisse informerade om det fortsatta arbetet. Inge ,som just påbörjat arbetet med tillverkningen av loket inbjöd till provkörning av tändkulemotorn ute på gården. Den fungerade alldeles utmärkt- det lovar gott för att den ska passa bra in i det nya loket.

Strömbron och sista rälssträckan-25 meter.

Strömbron har reparerats under vinterhalvåret och nu är arbetet igång med att återuppbygga den. I bron skall räls läggas in. Den 7 april hade Nisse och Janne rätat upp de 5 meterslängder som i nästa vecka skall spikas in i bron. Så snart arbetet är klart ansluter vi brorälsen till den färdigbyggda banan – ca 25 meter.

 Nu är strömbron klar för trafik

Under veckan 9-13 maj läggs rälsen ut på de sista 25 meterna före strömbron. Loket kommer att flyttas ut till lokstallet och den nya passagerarvagnen placeras på rälsen på torsdag 12 maj. I dag  har grävare Lennart förberett för rälsläggningen i morgon tisdag. Vi har också placerat de två gjutjärnsstolparna från 1887  i närheten av den ursprungliga platsen. En uppsnyggning runt spåren sker de närmaste dagarna. På lördag ska allt vara klart för att förevisas på föreningens 25-årsfirande i samband med årsmöte.

11 maj 2011 blir hela etapp 1 av banan klar för trafik.

16 maj 2011 fästes sista spiken i rälsen och arbetet med igenskottning av gruset kunde påbörjas på de sista 25 meterna av etapp 1 vid strömbron.
Nu är hela sträckan mellan Göta kanal och strömbron klar för trafik.Så här såg det ut vid kanalen:

Sommaren 2011
Växelförarna är på plats. Tåget har varit igång flertalet dagar under augusti.  Perrong är på plats vid hamnens station och en liknande sätts upp vid brukets station. Nu startade arbetet med de två resterande passagerarvagnarna . Vi har fortfarande Sätras intressanta lok och kan behålla det tills vidare.


Den 20 september 2011 fick vi vårt tillstånd till passagerartrafik!

En milstolpe och ett startskott för att få trafikera vår nybyggda sträcka med passagerare.
Efter besiktning av behörig konsult har vi fått polismyndighetens tillstånd
Från 1 oktober och 2 år framåt gäller det och lördagen den 1 oktober blir säkert en dag med rullande tåg i Forsvik. Kom och åk med!

Sommaren 2012
Första året med passagerartrafik på bruksjärnvägen!
Nu är alla tre passagerarvagnarna på spåret och loket renoverat för att i slutet av april så smått börja trafiken. Den 28 mars provkördes hela tågsättet mellan bruket och kanalen.
Allt fungerade fint och dagen därpå skedde slutbesiktning för de bidrag som vi beviljats från Länsstyrelsen, landsbygdsutveckling och efter fjorton dagar skedde årets säkerhetsbesiktning.

_______________________________________________________

Etapp II

Etapp II omfattar en förlängning av spåret fån bron in på varvsområdet mot Bottensjön ca 30 meter. med en vändskiva och ett stickspår. Arbetet utförs under hösten 2016 och våren 2017.

________________________________________________________

Eventuell  framtida etapp III

Etapp I omfattar delen från hamnen till och med strömbron vid smedjan. Etapp III blir lite annorlunda eftersom den skall läggas i redan stensatt mark och runda smedjan och föra spåret in på verkstadsgården. Här erfordras främst professionell hjälp med markarbetet.  En ansökan om medel från Riksantikvarieämbetet avslogs redan 2010, varför etapp III inte blivit av (ännu).

 

Forsviks bruksjärnväg återskapad

image

Följande personer har under åren 2008 – 2012 återskapat järnvägen från Göta kanal till Strömbron och tillverkat bl.a. tre personvagnar.

Ett stort tack från Forsviks intresseförening till:

Christer Arvidsson   Forsvik
Henrik Beck-Friis     Forsvik
Bernt Breding     Forsvik
Bo Bremsjö   Forsvik
Hans Jörg Eckhardt   Forsvik
Nils Elfwing   Forsvik
Reinardt Grosch   Forsvik
Hans Hellman   Forsvik
Mats Hellman Tibro
Oscar Holstrup   Undenäs
Lars-Erik Johansson    Forsvik
Ingemar Johansson   Mölltorp
Bengt Lennart Karlsson   Forsvik
Jan Larron  Undenäs
Arne Nilsson   Forsvik
Stig Nykkel    Forsvik
Johan Toftling   Forsvik
Jan Åstemo   Forsvik
Brukets och varvets personal samt många ytterligare som aktivt stött arbetet
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s