Hyttehamn-medeltida masugnsplats

Hyttehamnsutgrävningarna 2005-2009

Utgrävning av smedjan 2009

Söndagen den 31 juli visas utgrävningsplatsen vid Hyttehamn av utgrävningsledaren Catarina Karlsson
Samling i brukskontorets samlingssal kl 14.00. Här ges en liten introduktion till besöket.

Efter ca 30 minuter tar vi oss i egna bilar, ev samåkning, till Hyttehamn, som ligger mellan Forsvik och Granvik, 6 km från Forsvik.
Utgrävning påbörjades 2005 efter att Eric Juhlin 2000 hade ”upptäckt” platsen och konstaterat att det var en hytta från medeltiden. Senare utgrävningar har kunnat fastställt att det för sig om 1200-tal. Hyttplatsen  har även innehållit rostningsugnar och en smedja. Smedjan undersöktes 2009 och där kom idagen en mer än 700-årig hammare, kvarglömd, samt ett antal järnklumpar, osmundjärn.
Ta gärna med kaffekorg till Hyttehamn, det är en otroligt vacker plats invid Vättern.
Vi har fått löfte av markägaren att gå genvägen över hustomten. Det är möjligt för den som inte har så lätt att gå att ta med bilen ner till torpet.
Eljest parkerar vi uppe vid rastplatsen intill  väg 49.
Välkomna!  

Intresseföreningen Forsvik -arbetsgruppen Forsvik medeltida besöksmål.

Många ville se Hyttehamn!
Under söndagseftermiddagen samlades en stor grupp vetgiriga för att ta del av utgrävningarna på den spännande platsen vid Vätterns strand.
Catarina Karlsson, utgrävningsledare och en kunnig guide i medeltidens järnhistoria berättade först för oss på Brukskontoret om de spännande fynden från 10 år utgrävningar och visade oss sedan i Hyttehamn på den gamla masugnsplatsen med den osmundsmedja som fanns invid hyttan.  Besöket, som var en aktivitet inom Intresseföreningen Forsviks projekt Forsvik – medeltida besöksplats, gav deltagarna ingående kunskaper om medeltida järnhantering.

Hyttehamnsbesök 31 juli 2011
Catarina Karlsson har lett utgrävningarna
Catarina visade hyttans funktion

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.